dijous, 29 de maig del 2014

HUMMUS DE GARAM MASALA

Avui us porto una recepta... saludable, senzilla, ràpida i... deliciosa!! 

Molts de vosaltres m'heu preguntat moltes vegades a la botiga com fer-lo a casa i avui en compartiré la meva recepta al bloc de Miquetes. Està inspirada en una que vaig veure a The Minimalist Baker, un blog xulíssim de cuina vegana... us animo a visitar-lo! (l'únic inconvenient és que està en anglès)

De fet, es tracta d'una recepta "dos por uno" jeje... Aprendrem a fer Hummus, però també com fer a casa un dels seus ingredients principals el Tahin (o tahini, o tahina... és tot el mateix) una pasta de sèsam deliciosa que podem fer servir en diferents receptes o inclús untada directament al pa!




INGREDIENTS

PEL TAHIN:

150 gr de sèsam torrat (el podem torrar nosaltres si ens agrada més)
oli de sèsam (si no en tenim servirà oli de girasol)

PER L'HUMMUS:

400 gr de cigrons cuits
1/2 llimona
1 cullerada de Garam Masala + una mica més per amanir
2 cullerades del tahín que hem preparat
1 culleradeta de pebre vermell de la Vera fumat per amanir
1 dent d'all (opcional)
3 cullerades d'oli d'oliva + una mica més per amanir
un pessic de sal
una mica de sèsam torrat per amanir
aigua


Per fer el tahin només hem de posar el sèsam torrat en una trituradora (si teniu la thermomix us quedarà molt més fi, però granuladet també queda molt bo!) i triturar-lo tan com poguem. Anirem afegint l'oli de sèsam (o girasol) mica en mica anant amb compte de no passar-nos fins que agafi una consistència pastosa.















Per fer l'hummus només hem de posar els cigrons, el suc de la mitja llimona, el tahin, l'all (si en volem), l'oli d'oliva, el Garam Masala, i la sal i triturar, i anar afegint aigua fins que aconseguim una pasta fina però no massa líquida, semblant a la de la pasta de dents.




Per decorar-ho i que quedi bonic, ho podem posar en un plat fondo i espolvorejar-li per sobre una mica més de Garam Masala, pebre vermell fumat de la vera, una mica de sèsam torrat i un bon raig d'oli d'oliva.

És boníssim, el podem menjar acompanyat d'unes torradetes o bastonets de pa, però a mi com més m'agrada és amb unes "crudités" de verduretes: pebrot vermell dolç, carbassó, pastanaga, cogombre, api...


I un extra... ningú s'ha preguntat fins aquí què és el Garam Masala?? Doncs us explico que és una barreja d'espècies hindú, que podeu trobar preparada (a Miquetes en tenim i fa una oloreta!) però que també podeu fer a casa:

Per 1/4 de tassa heu de triturar tot junt:

2 branquetes de canyella
10 baines de cardamom verd
8 baines de cardamom negre (aquest és difícil de trobar, així que si no li poseu tampoc passarà res)
15 claus d'olor
1 cullerada de llavors de comí (sencer o mòlt)
1 cullerada de llavors de coriandre (sencer o mòlt)
1 cullerada de pebre negre en gra
1 cullerada de nou moscada acabada de ratllar
2 bitxos assecats (si voleu que piqui força... jo no li posaria!)

Doncs, això és tot! Al final ha estat un "tres por uno" jeje. Animeu-vos a fer-lo a casa, és molt fàcil i segur que us agradarà. És una bona manera de menjar llegums i podeu intentar fer altres combinacions amb d'altres espècies o, fins i tot, canviar els cigrons per alguna altra llegum!

*****************************************************

Hoy os traigo una receta... saludable, sencilla, rápida y... deliciosa!! 

Muchos de vosotros me habéis preguntado muchas veces en la tienda como hacerlo en casa y hoy voy a compartir mi receta en el blog de Miquetes. Está inspirada en una que vi en The Minimalist Baker, un blog chulísimo de cocina vegana... os animo a visitarlo! (el único inconveniente es que está en inglés)

De hecho se trata de una receta "dos por uno" jeje... Aprenderemos a hacer Hummus, pero también como hacer en casa uno de sus ingredientes principales el Tahin (o tahini, o tahina... es todo lo mismo) una pasta de sésamo deliciosa que podemos utilizar en diferentes recetas o incluso untada directamente en el pan!


INGREDIENTES

PARA EL TAHIN:

150 gr de sésamo tostado (lo podemos tostar nosotros si nos gusta más)
aceite de sésamo (si no tenemos servirá el de girasol)

PARA EL HUMMUS:

400 gr de garbanzos cocidos
1/2 limón
1 cucharada de Garam Masala + un poco más para aliñar
2 cucharadas del tahín que hemos preparado
1 cucharadita de pimentón dulce de la Vera ahumado para aliñar
1 diente de ajo (opcional)
3 cucharadas de aceite de oliva + un poco más para aliñar
un pellizco de sal
un poco de sésamo tostado para aliñar
agua


Para hacer el tahin solo tenemos que poner el sésamo tostado en una trituradora (si tenéis la thermomix os quedará mucho más fino, pero granulado también queda muy rico!) y triturarlo tanto como podamos. Iremos añadiendo el aceite de sésamo (o girasol) poco a poco con cuidado de no pasarnos hasta que coja una consistencia pastosa.















Para hacer el hummus sólo hay que poner los garbanzos, el zumo de medio limón, el tahin, el ajo (si queremos), el aceite de oliva, el Garam Masala, y la sal y triturar, e ir añadiendo agua hasta que consigamos una pasta fina pero no demasiado líquida, con una consistencia parecida a la de la pasta de dientes.




Para decorarlo y que quede bonito, lo podemos poner en un plato hondo y espolvorearlo por encima con un poco más de Garam Masala, pimentón ahumado de la vera, un poco de sésamo tostado y un buen chorro de aceite de oliva.

Es riquísimo, lo podemos comer acompañado de unas tostaditas o bastoncitos de pan, pero a mi como más me gusta  es con unas "crudités" de verduritas: pimiento rojo dulce, calabacín, zanahoria, pepino, apio...


Y un extra... nadie se ha preguntado hasta aquí qué es el Garam Masala?? Pues os explico que es una mezcla de especies hindú, que podéis encontrar preparada (en Miquetes la tenemos y tiene un olor riquísimo!) pero que también podéis hacer en casa:

Para 1/4 de taza tenéis que triturar todo junto:

2 ramitas de canela
10 vainas de cardamomo verde
8 vainas de cardamomo negro (este es difícil de encontrar, así que si no se lo ponéis tampoco pasará nada)
15 clavos de olor
1 cucharada de semillas de comino (enteras o molidas)
1 cucharada de semillas de coriandro (enteras o molidas)
1 cucharada de pimienta negra en grano
1 cucharada de nuez moscada recién rallada
2 guindillas secas (si queréis que pique mucho... yo no se las pondría!)

Pues eso es todo! Al final ha sido un "tres por uno" jeje. Animaros a hacerlo en casa, es muy fácil y seguro que os gustará. Es una buena manera de comer legumbres y podéis intentarhacer otras combinaciones con otras especias o incluso con alguna otra legumbre!

dissabte, 24 de maig del 2014

LA CHIA, un tresor de la Natura / LA CHÍA, un tesoro de la Naturaleza

Fa dies que vull parlar-vos de la Chia (Sàlvia Hispànica) Una llavor procedent de l'Amèrica central que és considerada per molts un "superaliment" ja que té un índex molt més elevat de vitamines, minerals, antioxidants i fitonutrients que els aliments comuns.
Com us deia, la Chia prové de l'Amèrica Central i era base de l'alimentació i la medicina de civilitzacions tan antigues com l'Azteca i la Maya (juntament amb l'amarant del qual us parlaré ben aviat).



Tot seguit faré un llistat de les propietats d'aquesta llavor, (tot i que acabaríem abans fent un llistat sobre per què no serveix! jeje)

  • És la major font vegetal d'àcids grassos Omega-3: són greixos "saludables" que tenen propietats antiinflamatòries, van bé per tenir una bona salut cardiovascular, regular el colesterol i millorar la concentració, entre moltes altres coses...
  • Conté un alt nivell d'antioxidants (3 vegades més que els nabius). Els antioxidants ajuden a prevenir els efectes adversos del radicals lliures al nostre cos, l'envelliment de la pell i la inflamació dels teixits.
  • Té un alt contingut en calci (5 vegades més que la llet de vaca).
  • Conté Bor, un mineral que ens ajuda a l'absorció del calci als òssos.
  • Té dues vegades més potassi que el plàtan.
  • És font de magnesi, manganès, coure, niacina, zinc i d'altres vitamines.
  • És una font completa de proteïna (en té 2 vegades més que qualsevol altra llavor).
  • També és una font fantàstica de fibra soluble. La Chia pot absorbir de 9 a 12 vegades el seu pes en aigua, formant una gelatina mucilaginosa que ens ajuda a millorar la digestió, el trànsit intestinal i ens dona una sensació de sacietat que redueix l'ansietat de menjar i ens ajuda a regular la gana.
  • Ajuda a mantenir els nivells de sucre i té beneficis per diabètics, ja que té capacitat per frenar la rapidesa amb la qual el nostre cos converteix els carbohidrats en sucres simples.
  • És una gran font d'energia.
  • Ajuda a millorar la salut del sistema nerviós i immunològic, millora l'activitat cerebral i ajuda en els problemes emocionals.
  • És baixa en sodi i ajuda a regular la hipertensió.
La Chia la pot consumir gent de totes les edats, no té un gust ni una olor particulars i es pot menjar sola o acompanyada d'altres aliments.
La podem menjar sencera o triturada, en amanides, pans, en forma de brots tendres... però la manera més habitual és la que explico a continuació:



Aquesta gelatina resultant la podem menjar directament o afegit-la a salses, sopes, purés...
Ara només us falta provar-la i notar per vosaltres mateixos tots els efectes beneficiosos que té!

*****************************************

Hace días que os quiero hablar de la Chía (Salvia Hispánica) Una semilla procedente de la América Central que es considerada por muchos un "superalimento" ya que tiene un índice mucho más elevado de vitaminas, minerales, antioxidantes i fitonutrientes que los alimentos comunes.
Como os decía, la Chía procede de la América Central y era base de la alimentación y la medicina de civilizaciones tan antiguas como la Azteca y la Maya (junto con el amaranto del que os hablaré pronto).



A continuación os haré un listado de las propiedades de esta semilla, (aunque acabaríamos antes haciendo una lista sobre para qué no sirve! jeje)

  • Es la mayor fuente vegetal de ácidos grasos Omega-3: son grasas "saludables" que tienen propiedades antiinflamatorias, van bien para tener una buena salud cardiovascular, regular el colesterol y mejorar la concentración entre muchas otras cosas...
  • Contiene un alto nivel de antioxidantes (3 veces más que los arándanos). Los antioxidantes ayudan a prevenir los efectos adversos de los radicales libres en nuestro cuerpo, el envejecimiento de la piel y la inflamación de los tejidos.
  • Tiene un alto contenido en calcio (5 veces más que la leche de vaca)
  • Contiene Boro, un mineral que nos ayuda a la absorción del calcio en los huesos.
  • Tiene dos veces más potasio que el plátano
  • Es fuente de magnesio, manganeso, cobre, niacina, zinc i otras vitaminas.
  • Es una fuente completa de proteina (tiene 2 veces más que cualquier otra semilla)
  • También es una fuente fantástica de fibra soluble. La Chía puede absorber de 9 a 12 veces su peso en agua, formando una gelatina mucilaginosa que nos ayuda a mejorar la digestión, el tránsito intestinal y nos da una sensación de saciedad que reduce la ansiedad de comer y nos ayuda a regular el apetito.
  • Ayuda a mantener los niveles de azúcar y tiene beneficios para diabéticos, ya que tiene capacidad para frenar la rapidez con la que nuestro cuerpo convierte los carbohidratos en azúcares simples.
  • Es una gran fuente de energía.
  • Ayuda a mejorar la salud del sistema nervioso e inmunológico, mejora la actividad cerebral y ayuda en los problemas emocionales.
  • Es baja en sodio y ayuda a regular la hipertensión.
La Chía la puede consumir gente de todas las edades, no tiene un sabor ni un olor particulares y se puede comer sola o acompañada de otros alimentos.
La podemos comer entera o triturada, en ensaladas, panes, en forma de brotes tiernos... pero la manera más habitual es la que explico a continuación:




Esta gelatina resultante la podemos comer directamente o añadirla a salsas, sopas, purés...
Ahora solo os falta probarla y notar por vosotros mismos todos los efectos beneficiosos que tiene!

dimarts, 6 de maig del 2014

PASTÍS D'AMETLLA I GALETA / TARTA DE ALMENDRA Y GALLETA

Fa dies que us volem parlar de la nostra Llibreta de Receptes. 

Es tracta d'una llibreta on els nostres clients poden deixar escrita qualsevol recepta que vulguin compartir i que tots els qui vingueu a la botiga podeu consultar per treure'n idees noves.

D'aquestes receptes nosaltres n'anirem publicant algunes a través del bloc i també us animem a compartir les vostres!



Avui us fem arribar amb aquesta recepta de Pastís d'ametlla i galeta que ens ha deixat la Mercedes Martín.

INGREDIENTS:

  • 4 ous
  • 85 gr d'ametlla mòlta
  • 80 gr de galeta Maria mòlta (si ho feu amb alguna galeta que no contingui gluten ho convertireu en una recepta apta per a intolerants)
  • 150 gr de sucre
  • 400 ml d'aigua
  • sucre per fer caramel


Triturem tots els ingredients (excepte el sucre per fer el caramel).
Fem el caramel i el posem a la base d'un motllo antiadherent. Seguidament hi posem la massa.
Ho posem al forn a temperatura forta i al bany Maria durant uns 40 minuts.
Esperem que es refredi per desmotllar donant la volta.

La Mercedes va fer servir aquesta recepta el passat dia de la Mona per fer-ne una de diferent i original... amb aquesta fotografia ens en deixa constància! 


Moltes gràcies Mercedes per compartir amb tots nosaltres!

*****************************************

Hace días que queremos hablaros de nuestra Libreta de Recetas. 

Se trata de una libreta en la que nuestros clientes pueden dejar escrita cualquier receta que quieran compartir y que todos los que venís a la tienda podéis consultar para acar ideas nuevas.

Nosotros vamos a ir publicando algunas de estas recetas a través del blog y también os animamos a compartir las vuestras!




Hoy os hacemos llegar esta receta de Tarta de almendra y galleta que nos ha dejado Mercedes Martín.

INGREDIENTES:

  • 4 huevos
  • 85 gr de almendra molida
  • 80 gr de galleta María molida (si lo hacéis con alguna galleta que no contenga gluten la convertiréis en una receta apta para intolerantes)
  • 150 gr de azúcar
  • 400 ml de agua
  • azúcar para el caramelo


Trituramos todos los ingredientes (excepto el azúcar para el caramelo).
Hacemos el caramelo y lo ponemos en la base de un molde antiadhernete. Seguidamente ponemos la massa en el molde.
Lo metemos en el horno a temperatura fuerte y al baño María durante unos 40 minutos.
Esperamos a que se enfríe paa desmoldar dándole la vuelta.

Mercedes utilizó esta receta el pasado día de la Mona para hacer una diferente y original... con esta fotografía nos deja constancia! 


Muchas gracias Mercedes por compartir con nosotros!




dissabte, 3 de maig del 2014

LA CHUFAMIX, TOT UN INVENT!

Fa dies que us tenim abanonats... massa feina! No és excusa, però us debem uns quants posts ben seguidets!

El d'avui és per fer una review de la setmana que vam dedicar al nostre darrer descobriment, la Chufamix! Un invent fantàstic que ens permet fer liquats vegetals a casa en molt poc temps, amb un sistema ràpid, net, econòmic (molt més que comprar les llets fetes) i que, a més a més, ens permet fer servir la polpa restant per cuinar receptes boníssimes!

Sabeu la diferència entre prendre un suc de taronja acabat de fer o un d'envasat en un tetrabrick, oi? doncs amb aquest sistema prenem llet vegetal acabada de fer conservant totes les seves propietats i evitant tot el procés d'industrialització.

Nosaltres ja hem tingut temps de fer-ne unes quantes:

Liquat de civada: per un litre de llet només fan falta 60 grams de flocs de civada, un litre d'aigua i el que més us agradi per endolcir (dàtils, xarop d'agave, stevia, sucre, mel). Amb la polpa restant podem enriquir algun pa casolà, una massa de pizza, alguna salsa, o incorporar-la a la massa d'algunes croquetes o alguna hamburguesa vegetal.


Llet d'ametlles: amb 200 grams d'ametlla repelada marcona crua, 1 litre d'aigua i allò que més us agradi per endolcir (tot i que a nosaltres ens agrada així tal qual). Amb la polpa vam fer unes trufes veganes, barrejant-hi una mica de coco, cacao pur i sucre.


Llet d'avellanes: amb 1 litre d'aigua i 200 grams d'avellana crua. I afegint cacao pur i una mica de mel a la polpa també vam fer unes trufes delicioses (afegint una mica del liquat resultant a la barreja hauríem aconseguit una "nocilla" boníssima!)


Llet d'anacards: amb 200 grams d'anacards crus i mitja culleradeta de cafè de sucre de vainilla i un litre d'aigua vam fer llet d'anacards i amb la polpa restant uns patés vegans deilciosos. Afegint un raig d'oli d'oliva i sal al gust vam dividir la massa en dos. A una de les parts li vam afegir cúrcuma i una mica de gingebre mòlt i unes llavors de sèsam torrat. A l'altra li vam posar pebre vermell fumat de la Vera i una mica de ciboulette... untats al pa estaven per llepar-se els dits!


Per últim, però no per acabar (les possibilitats són infinites: soja, arròs, quinoa, espelta, xufes,... barrejades amb fruitres, amb espècies, amb llavors...) vam fer dues llets especials... la primera amb amarant, avellana i maduixa i la segona de festucs i dàtils. El resultat exòtic i sorprenent! Amb la polpa també vam cuinar unes trufes crudiveganes.




Així que ja veieu! si encara no us han agafat ganes de tenir aquesta meravella a casa estigueu atents al blog i al facebook perquè d'aquí poquet organitzarem una demostració i tastet a Miquetes!

*****************************************

Hace días que os tenemos abandonados... demasiado trabajo! No es excusa, pero os debemos unos cuantos posts bien seguiditos!

El de hoy es para hacer una review de la semana que dedicamos a nuestro último descubrimiento, la Chufamix! Un invento fantástico que nos permite hacer liquados vegetales en casa en muy poco tiempo, con un sistema rápido, limpio, económico (mucho más que comprar las leches hechas) y que, además, nos permite utilizar la pulpa restante para cocinar recetas riquísimas!

Sabéis la diferencia entre tomar un zumo de naranja recién exprimido o uno envasado en un tetrabrick, verdad? pues con este sistema tomamos leche vegetal recién hecha con todas sus propiedades y evitando todo el proceso de industralización.

Nosotros ya hemos tenido tiempo de probar unas cuantas:

Liquado de avena: para un litro de leche solo nos hacen falta 60 gramos de copos de avena, u litro de agua y lo que más nos guste para endulzar (dátiles, sirope de ágave, stevia, azúcar, miel...). Con la pulpa sobrante podemos enriquecer algún pan casero, una masa de pizza, alguna salsa, o incorporarla a la masa de algunas croquetas o alguna hamburguesa vegetal.


Leche de almendras: con 200 gramos de almendra marcona cruda repelada, 1 litro de agua y lo que más os guste para endulzar (aunque a nosotros nos gusta así tal cual). Con la pulpa hicimos unas trufas veganas, mezclando un poco de coco, cacao puro y azúcar.


Leche de avellanas: con un litro de agua y 200 gramos de avellana cruda. Y añadiendo cacao puro y un poco de miel a la pulpa también hicimos unas trufas deliciosas (añadiendo un poco del licuado resultante a la mezcla hubieramos conseguido una "nocilla" riquísima!)


Leche de anacardos: con 200 gramos de anacardos crudos y media cucharadita de café de vainilla azucarada y un litro de agua hicimos la leche de anacardos, y con la pulpa sobrante unos patés veganos deliciosos. Añadiendo un chorrito de aceite de oliva y sal al gusto dividimos la masa en dos. A una de las partes le añadimos cúrcuma y un poco de jengibre molido y una semillas de sésamo tostado. A la otra le pusimos pimentón de la Vera ahumado dulce y un poco de cebollino... untados en el pan estaban para chparse los dedos!


Por último, pero no para terminar (las posibilidades son infinitas: soja, arroz, quinoa, espelta, chufas,... mezcladas con frutas, con especias, con semillas...) hicimos dos leches especiales... la primera con amaranto, avellana y fresa, y la segunda con pistachos y dátiles. El resultado exótico y sorprendente! Con la pulpa también cocinamos unas trufas crudiveganas.




Así que ya veis! si todavía no tenéis ganas de tener esta maravilla en casa estad atentos al blog y al facebook porque dentro de poco organizaremos una demostración en Miquetes!